četvrtak, 13. rujna 2012.

Knjiga „Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha“ - nezaobilazni hrvatski udžbenik za Drugi svjetski rat

O Drugom svjetskom ratu i Hrvatima u njemu dosad je napisano mnoštvo knjiga, objavljeno dokumenata, sjećanja... Ali i danas, više od 20 godina od pada komunizma, od raspada jugoslavenske federacije, i dalje smo opterećeni pogledom na taj rat kojim nas je „učila“ jugoslavenska historiografija pod strogom paskom Komunističke partije/Saveza komunista. Ni nakon više od dva desetljeća nismo se uspjeli osloboditi ideološkog pogleda na taj rat s kojim se suočavamo na svim razinama, od udžbeničke do političke razine, od pojedinih autora koji nam i danas prodaju povijesnu maglu zamotanu u ideološki diskurs do političara na samom vrhu vlasti koji se više bave čuvanjem ideologije, a manje svojim političkim poslom. Mi još i danas slušamo samo o partizanima, komunistima, NOB-u, ofenzivama, kao da u tom ratu nije postojala ni jedna druga opcija, ni jedan drugi sloj sta­novništva koji je također bio borben protiv njemačkog i talijanskog okupatora.
Kako je jugoslavenska historiografija izbacila sve druge vidove otpora koji su postojali, jer je trebalo samo naglašavati onaj pod komunističkim vodstvom, tako i danas imamo činjenicu da se govori i piše samo o tom jednom pokretu, istina najjačem i na kraju onom koji je iz rata izašao kao pobjednik, ali se prešućuju svi drugi, prešućuje se često ili umanjuje, relativizira način kako je Komunistička partija eliminirala sve druge protivnike, kako je izmanipulirala i iskoristila partizanski pokret za komunističku revoluciju i nasilno zauzimanje vlasti. Ova knjiga kolegice Neve Mihalić pravo je, jedinstveno osvježenje za hrvatsku historio­grafiju, ali i za hrvatsko društvo u cjelini. Knjiga Neve Mihalić baca sasvim novi pogled na ono što se u Drugom svjetskom ratu događalo među Hrvatima. Jer taj pogled nije ideološki opterećen. Ona je samo nastojala biti što objektivnija nakon niza proči­tanih dokumenata i knjiga, nastojala je u ovoj knjizi objasniti svu tragediju koja je Hrvate zadesila u Drugom svjetskom ratu, a čije posljedice još i danas itekako osjećamo. Knjiga kolegice Mihalić zapravo je nova paradigma Drugog svjetskog rata među Hrvatima, pogled na rat i događanja u njemu kakav se i očekuje od nekog nepristranog iz današnje perspektive. Ovo je knjiga koja će svakoga natjerati na razmišljanje i preispitivanje.
Što mi danas zapravo znamo o onome što se tada događalo? Budimo iskreni, većina ne zna gotovo ništa osim pojedinih na­čelnih stvari i općih informacija. Ova će knjiga mnogima otvoriti nova obzorja. I takva nam je upravo trebala, da bude konačni, toliko potreban pomak u tumačenju ratnih zbivanja od prije više od pola stoljeća. Bit će i onih koji neće biti zadovoljni. Ali kad se knjiga pročita, bit će svakome jasno da autorica nije pisala kako bi se nekome svidjela, dodvorila. Ona je pisala bez zadrške, od početka do kraja svoje interpretacije i zaključke temelji na izvorima i literaturi, i ne dvoji oko svojih ocjena i zaključaka, izravna je u svemu. I napisala je knjigu kakve još u Hrvatskoj nije bilo. Zato joj treba čestitati i zahvaliti, a knjigu obavezno pročitati. Zapravo, knjiga bi trebala postati nezaobilazni hrvatski udžbenik za Drugi svjetski rat u nas!

Zvonimir Despot
Cijena knjige:  79,90 kn     KUPI

1 komentar:

  1. Knjiga vredna paznje kako bi se konacno potvrdilo da su Hrvati ne samo ratovali na strani fasista,a potom i komunista,vec da su se i direktno borili protiv III Raicha.Jedna istina o kojoj stare generacije skoro 80 godina nisu znale da postoji ce konacno postati dostupna mladjim generacijama.Steta sto je ostao tako mali broj zivih koji to mogu i potvrditi, umesto da o tome pisu oni koji nisu ni videli rat.Na drugoj strani sreca sto jos uvek postoje nemacki arhivi, koji mogu potvrditi borbu Hrvata protiv III Reicha. Bolji dokazi od toga ne postoje tako da nikakve nove domace izmisljotine nisu potrebne.Samo treba prevesti to sto su zapisali pedantni Nemci.

    OdgovoriIzbriši