srijeda, 30. siječnja 2013.

UMIROVLJENI GENERAL DAMIR KRSTIČEVIĆ Monografija je prepuna dosad neobjavljenih fotografija i dokumenta koje daju jedinstvenu retrospektivu na slavne dane legendarne postrojbe Hrvatske vojske

Dragi prijatelji-ce,

želim vas informirati da je monografija „4. gardijska brigada Hrvatske vojske - Pauci “, čiji je nositelj izdavanja Udruga veterana 4.gbr., od sada dostupna i široj javnosti. Izrada monografije iskaz je težnje preživjelih pripadnika i prijatelja 4. gardijske brigade da se široj javnosti predstavi uloga, mjesto, ratni put i značaj djelovanja 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Monografija je svojevrsni podsjetnik na događaje i ljude koji su obilježili noviju hrvatsku povijest, prepuna dosad neobjavljenih fotografija i dokumenta koje daju jedinstvenu retrospektivu na slavne dane te legendarne postrojbe Hrvatske vojske.

Dostupnost ove monografije širokoj javnosti slijed je događanja od 16.studenog prošle godine kad su oslobađanjem generala Ante Gotovine i Mladena Markača okončane bitke za obranu dostojanstva i čistoće Domovinskog rata kao pravednog i legitimnog otpora agresiji tijekom stvaranja hrvatske države. Nadalje, tiskanje i izdavanje monografije za širu javnost poklapa se s obilježavanjem 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“ čijoj uspješnosti je 4. gardijska brigada također dala značajan doprinos.

Osobno smatram da ovakve monografije imaju svoju povijesnu vrijednost, kako nikad ne bi zaboravili da su u trenucima stvaranja hrvatske države postojali ljudi koji su svojim životima stali u njenu obranu, te golemom žrtvom izvojevali pobjedu u Domovinskom ratu i donijeli slobodu cijelom hrvatskom puku. Mislim da su to vrijednosti koje moramo isticati i na određeni način ugrađivati u ponašanja novih generacija, posebice u današnje vrijeme kad se sve relativizira.

Upravo stoga, toplo preporučam ovu monografiju kao dio obiteljske ili profesionalne biblioteke svakoga od nas.

S poštovanjem,

Damir Krstičević



Nema komentara:

Objavi komentar