ponedjeljak, 18. veljače 2013.

USKORO NOVA KNJIGA "Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine" dr. sc. Ivice Lučića


Poštovane čitateljice, poštovani čitatelji,

opet nam je zadovoljstvo najaviti još jednu novu knjigu iz naše biblioteke. Krajem ožujka izlazi knjiga na kojoj je godinama radio, i koja izlazi u pravi trenutak. Autor je povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Ivica Lučić, a knjiga će nositi naslov "Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine".

Knjiga izlazi na obljetnicu sastanka Tuđman - MIlošević u Karađorđevu 1991. godine, ali i u iščekivanju prvostupanjske presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u Haagu.

Lučić na kraju poglavlja o Karađorđevu zaključuje: "Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona je dijeljena od samoga nastanka. U novijem vremenu 'dijeljena' je od Vanceove misije i Badinterove komisije, Cutillerovog, Vance – Owenovog i Owen – Stoltenbergovog plana, pa do Washingtonskog sporazuma. Bosna i Hercegovina podijeljena je u Daytonu i to na Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine. Ovom podjelom ozakonjeno je etničko čišćenje. Jedan narod (Srbi) privilegiran je, a jedan (Hrvati) obespravljen je  neravnopravnim ustavnim položajem i 'ravnopravnom' raspodjelom krivice. Podjela je nepoštena i prema Bošnjacima kojima takva podjela onemogućava povratak u Republiku Srpsku, a u Federaciji BiH  suprotstavlja ih Hrvatima. Dakle, Bosna i Hercegovina nije podijeljena u Karađorđevu, već u Daytonu. Uvažen je jedino argument sile, a cijela priča o Karađorđevu koristi se za amnestiju najodgovornijih ne samo za podjelu Bosne i Hercegovine, nego i za sve što su se toj zemlji proteklih godina dogodilo."

O knjizi uskoro opširnije...

Nema komentara:

Objavi komentar