ponedjeljak, 25. veljače 2013.

SVIJET KULTURE O NAŠOJ MONOGRAFIJI "PAUCI" "Ova je knjiga dostojna zahvala svakoj kapi krvi i svakoj žrtvi, koju je ova brigada prolila za slobodu Hrvatske"



Hrvatska je, kroz svoju povijest, često vodila ratove kojima je branila svoju opstojnost od različitih naroda i država, koji su prema njoj gajili osvajačke pretenzije. I uvijek je iz tih ratova izlazila kao pobjednik. Ova je knjiga posvećena upravo njima, pobjednicima, junacima Domovinskog rata, u kome su se borili za opstojnost Domovine i svog naroda. Monografija “4. GARDIJSKA BRIGADA HRVATSKE VOJSKE PAUCI“ prva je u nizu monografija koje će, u narednom razdoblju, obuhvatiti sve gardijske brigade koje su sudjelovale u obrani države. Knjiga je izišla u nakladi izdavačke kuće “Despot Infinitus“, relativno novog nakladnika na hrvatskoj nakladničkoj i književnoj sceni, ali nakladnika koji nam je u svojoj biblioteci “Hrvatska povijest“ , već uspio pružiti nekoliko vrhunskih izdanja.

Monografija je kvalitetno i stručno obrađena, što i ne čudi ako se u obzir uzme uredništvo edicije vojnih monografija, koje mahom sačinjavaju proslavljeni pripadnici i zapovjedništvo samih brigada. Knjiga obiluje izvornim fotografijama s ratom zahvaćenih područja, na kojima se mogu prepoznati i lica pripadnika koji su položili živote na oltar Domovine, nedugo nakon što su pojedine fotografije snimljene, a o čemu sam detaljno razgovarao s nekim pripadnicima 3. bojne 4. gardijske brigade, koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama. U tom smislu, ova je monografija i autentični svjedok vremena. Ona donosi detaljne informacije o tome kako je brigada formirana, način kojim je tehnički popunjavana i prikazuje njen kompletan ratni put, na temelju originalnih dokumenata i originalnih fotografija, kao i autentičnih ratnih svjedočanstava. Ratni put ove brigade prati se kao neispričana ratna priča, koja, kao i tolike druge ratne priče, čeka na svoju filmsku realizaciju. Ona obiluje i manje poznatim, ali i nepoznatim detaljima njenog ratnog puta, koji itekako zaslužuju da budu upamćeni za sve buduće generacije. Kako bi se lakše pratilo odvijanje pojedinih borbenih akcija, u monografiji su prikazane i karte ratnih područja u kojima je ova brigada djelovala, sa precizno utvrđenim omjerima snaga te rasporedom kakav je bio u ključnim trenucima odvijanja borbi.

Ova je knjiga dostojna zahvala svakoj kapi krvi i svakoj žrtvi, koju je ova brigada prolila za slobodu Hrvatske. I kao takva, ona predstavlja svijetli zalog sjećanja, na koje čak ni vrijeme ne može utjecati nekim svojim negativnostima. Ni danas, a još manje sutra…

Ante Juroš



Nema komentara:

Objavi komentar