srijeda, 6. ožujka 2013.

IMOTSKE NOVINE Jedna od dugo čekanih i autentično povijesno obrađenih knjiga upravo je knjiga “Hrvatska legija“ koju potpisuju Amir Obhođaš i Jason D. Mark



Postoje knjige koje su najprodavanije na svijetu, poput “Biblije“, “Kurana“ ili “ Citata Mao Tse Tunga“. Svoju opću poznatost duguju religijskim uvjerenjima (“Biblija“, “Kuran“) ili političkim stavovima (“Citati Mao Tse Tunga“), a mase kršćana, muslimana ili komunista učinile su to da su te knjige postale i globalno poznate, čak i među onima koji ne prakticiraju takva religijska uvjerenja ili političke stavove. Postoje knjige koje svoju poznatost i raširenost duguju uvrštavanjima u programe školskih lektira, poput “Rata i mira“, “Patnji mladog Werthera“ ili “Dnevnika Anne Frank“. Iako zasigurno nisu svi učenici pročitali sva djela navedena u programu školskih lektira, vjerojatno velika većina učenika i nakon završenog obaveznog školovanja, može nabrojiti najpoznatija djela svjetske književnosti, među njima i već spomenute naslove. Međutim, postoje i knjige koje su dugo čekale da budu ispisane. Više je razloga tomu: od objektivne spriječenosti zbog ograničenja i cenzura koje nameću totalitarni režimi, do subjektivnih razloga težnji perfekcionizmu i istinama u detaljima. To je posebno teško postići u prikazivanju autentične povijesne stvarnosti, što jako dobro znaju povjesničari, poglavito oni koji se bave vojnom poviješću. Jedna od takvih, dugo čekanih i autentično povijesno obrađenih knjiga, upravo je i ova knjiga “Hrvatska legija“ (“Despot Infinitus“ 2012), koju potpisuju Amir Obhođaš i Jason D. Mark.

U hrvatskoj povijesti postoje epizode koje su nedovoljno, manjkavo i nestručno obrađene, ukoliko nisu već u potpunosti prešućivane iz različitih ideoloških i dnevno političkih razloga. Jedna od takvih epizoda je i tema koju obrađuje ova knjiga, donoseći čitav niz novina u literarnu obradu stvarnih povijesnih događanja. Knjiga na sustavan, objektivan i detaljan način prikazuje jednu od epizoda u drugom svjetskom ratu, a u koju su bile uključene i hrvatske vojne snage. Naime, tijekom drugog svjetskog rata, na jednom od presudnih bojišta po ishod cijelog rata, točnije, onom istočnom bojištu; u sastavu njemačkih oružanih snaga djelovala je i jedna hrvatska jedinica, koja se istakla u borbama u Staljingradu. Jason D. Mark, kao jedan od neospornih autoriteta za tumačenje povijesnog vojnog konteksta, poglavito oko Staljingradske bitke, ističe ulogu ne pretjerano brojne hrvatske jedinice, koja se istakla hrabrošću i požrtvovnošću, a koja je iznenadila i same njemačke zapovjednike. Knjiga obiluje znatnim brojem autentičnih i rijetkih fotografija nastalih u ratnom sukobu, prikazom ratnih djelovanja, detaljnim tumačenjima službenih dokumenata, mapama i popisima, ali nije samo u tome vrijednost knjige. U djelu se itekako prepoznaje i autorski rad Amira Obhođaša, koji autentičnim povijesnim događajima dodaje i ono zrnce osobnog spisateljskog duha, koji čitatelju pruža dodatnu zanimljivost. Ovo je knjiga koja nije mogla nastati preko noći i u kojoj se osjeti sav autorov osobni trud i rad da jedan ovakav autentični povijesni uradak ugleda svijetlo dana. Od autora očekujemo još ovakvih i sličnih djela, kako bismo mogli jasnije spoznati prošlost. I kako bismo jasnije mogli spoznati sadašnjost.

Ante Juroš  / Imotske novine

www.imotskenovine.hr/Knjizevne-recenzije/Hrvatska-legija-Amir-Obhodjas-i-Jason-D.-Mark.html

Nema komentara:

Objavi komentar